onsdag 17 augusti 2011

Pion-nybörjare med trädgård


Nu blommar höstanemonen. Två av tre plantor överlevde vintern. En strök med och lämnade ett hål i rabatten. Funderar på vad jag ska sätta där?!

Jag ställde en fråga till experten Sylvia på odla.nu.

Hej, Jag planterade en pion, 'Shirley Temple', förra hösten och hade väntat mig blomning på försommaren, men fick endast en klen knopp som sen såg ut att torka bort. Fast den kan omöjligt ha torkat då jag vattnat noga hela sommaren. Bladen på resten av pionen fick dessutom bruna prickar.

Det verkar som jag fått ett exemplar med någon sjukdom, eller vad gör jag för fel? Pionen är planterad i sydostlig riktning och har sol fram till 12-tiden på dagen.

Vänligen /Anna

Sylvia Svensson svarar:

Det brukar ta flera år innan pioner vill blomma efter omplantering. De behöver växa till sig rejält först.

Ta bort de fula bladen nu men lägg inte i komposten. Nästa vår gödsla den och kanske du då får se en blomma, men det är inte säkert.


Å ikväll har jag gärvt ner en "fjärilsblomma" Buddleja Davidii, på framsidan, den delen vi delar med grannen. Nu hoppas jag att den växer till sig bland lavendeln.

Åsså blommar äntligen Rosenskära.

2 kommentarer:

 1. Buddlejan är vacker men blir stor, fick lov att flytta min.
  Är nybörjare på Rosenskära och blev förvånad att den blommade så sent min dubbla har blommat hela sommaren.
  Din vita var fin.
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Åhå... jag läste att den kan bli upp till tre meter, men såg samtidigt bilder på 5-meters buskar. Jag får väl hålla efter den om den drar iväg, eller flytta den. Misstänker att den inte kommer att trivas helt bra där i halvskugga och grund jord, det kanske gör att den växer långsammare?!

  SvaraRadera