onsdag 24 augusti 2011

Kompost - hösttömning"Fulhörnet" blev ganska fint tycker jag. Än blommar rosenskärorna blygsamt. Men förhoppningsvis spricker de ut i blomning de närmaste dagarna och då kommer den bleka slingerkrassen, Milkmaid, få sällskap av starkt rosa.


Rosenskära, Cosmos bipinnatus. En av dem som bestämt sig för att blomma nu.

Jag funderar på när det är dags att hösttömma komposten. Och vad jag ska göra med innehållet. Jag vänder mig återigen till experterna på odla.nu
Här kommer Gregers svar:


De flesta som tömmer sin kompost efter en säsong brukar efterkompostera den i en trädgårdskompost och använda den nästa säsong, för komposten är egentligen inte helt färdig efter en sommar.


När du tömmer den, glöm inte att spar
a lite av den färskaste komposten, den som håller på att komposteras, så fortsätter komposteringen på en gång, annars tar det två veckor innan den kommer igång igen.

Tänk på att den färdiga komposten blir en ganska starkt gödslad jord så man bör blanda ut den med vanlig matjord så att den inte bränner växterna.

Min rekommendation är att gödsla tidigt på våren, för på hösten ska växterna avmogna inför vintern och då
kan nog komposten bli för stark och störa växternas vinterhärdighet. MVH Greger i Umeå


Slingerkrasse, Tropaeolum majus, Milkmaid

1 kommentar:

  1. Svårt med kompost tycker jag! det är först i år som jag fått ordning på mina tre lådor och mat komposten så i vår kommer det nog bli en hel del fin jord till rabatterna.
    Mariana

    SvaraRadera