onsdag 10 augusti 2011

Äpplen- när är det dags att skörda?

Åtta äpplen har vi på vårt äppelträd på framsidan. Förra året hade vi fem, varav några trillade av, andra snoddes av klåfingriga små nävar och när det var dags att skörda hade vi endast ett litet äpple kvar. Det delade vi i fyra och åt under tystnad. Så från 5 till 8 går det ändå i rätt riktning. Sorten är Aroma, som är ett höstäpple. I morse ville Lille A ta ett av äpplena från trädet. Jag förbjöd honom med motiveringen att de inte är klara ännu, men hur vet jag när det är dags att skörda?


När det handlar om äpplen pratar man om plockmognad och ätmognad. För sommaräpplen sammanfaller dessa, vilket innebär att de ska ätas direkt. Så gäller också för vissa sorter av höstäpplen, men aldrig för vinteräpplen.

Sommaräpplen mognar från augusti till mitten av september.


Aroma är dock ett höstäpple. Dessa ska skördas från mitten av september till och med oktober. Höstäpplen kan man oftast spara en tid. Man vet att det är dags att plocka då äpplena börjar falla till marken. De första som faller gör det dock på sommaren. Det är fallfrukt och dessa ska man inte bry sig om. När äpplena börjar landa på gräset framåt höstkanten är det dags att ta på silkesvantarna och börja plocka. Äpplen ska plockas med stor försiktighet. De är väldigt känsliga för stötar, att tänka på om de ska vinterförvaras.


Lilleman A och jag får således hålla ut ett tag och beskåda frukten på dess grenar ett tag till.

1 kommentar:

  1. Har också ett träd med höstäpplen- de SER mogna ut, men jag vet att jag måste vänta minst en månad innan jag får plocka dem...
    längtar så!

    Ha det fint!

    Lena

    SvaraRadera