fredag 11 september 2015

Samla frön


Den bästa tiden att samla frön är på sensommaren eller hösten. En huvudregel är att det ska vara så torrt som möjligt då man plockar in fröna. Kapslarna ska tas då de har övergått från friskt grönt till brunt eller svart. Många frökapslar spricker för att släppa ifrån sig fröerna och då gäller det att vara där innan de sprids naturligt. Vill man vara säker på att inte missa fröna kan man hänga små tygstrumpor runt blommorna och låta fröna trilla ned i dem. 


En del växter, t.ex. akleja släpper sina frön tidigt. Andra sorter hinner inte mogna innan frosten tar dem. Då får man istället plocka in en blomma och låta dem mörkna och torka inomhus.  

En del blomkapslar behöver man gnugga mellan händerna för att få ut fröerna, andra öppnar sig av sig själva så att fröna trillar ut. Sen är det viktigt att torka fröna innan man lägger undan dem för förvaring. Förvara fröerna i papperspåsar, kuvert eller i burkar. Använd inte plastpåsar, då kan de mögla.
Sedan ska de stå mörkt och svalt. Kylskåpet är en perfekt plats!Jag tar alltid frön från Vallmo. I år ska jag se till att samla frön även från Rosenskära och Luktärt, kanske några Pelagoner. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar