torsdag 21 maj 2015

Rabarber

Rabarber ska planteras tidig vår eller på hösten. Så egentligen ska de redan vara i jorden nu. Men jag är inte så noga med sånt där och för det mesta växer det ändå. När man planterar rabarber gäller det att inte ha kli i fingrarna. Den ska stå helt orörd första året. I det närmaste orörd år två. Först år tre är det dags att skörda. På så sätt får man en stor kraftig planta, med inte alltför sur rabarber. Bryter man mot detta ska plantan bli klen. 


Själv är jag för otålig, så min rabarber har jag skördat från första sommaren...
 
Jag tycker att det absolut godaste man kan göra med sin rabarber är saft. 
Här är ett enkelt grundrecept:
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
4,5 dl socker
1 citron, saften

* Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna. 
*Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.  
*Häll på flaskor 

Gillar man inte smaken av rabarber tycker jag ändå att man ska ha en planta i sin trädgård. Blommorna är magnifika! 

3 kommentarer:

  1. Gott med rabarber! Satte tre plantor i fjol men hittills har jag lyckats hålla fingrarna i styr. Hoppas på en riktigt frodig hobbe.
    Trevlig helg
    Anette

    SvaraRadera
  2. Rabarbersaft är gott! Jag gör min med en kvist färsk mynta i - värt att prova;)
    Trevligt helg!

    SvaraRadera
  3. Nu blir jag nyfiken att höra hur det gått för dina rabarberplantor när du gått emot ditt eget tips! Har de blivit för sura eller klena?
    Själv flyttar jag till hus i sommar, och vill absolut ha rabarber där! Men jag hade ingen aning om att man skulle behöva vänta så länge för att skörda...
    /Sheegwa

    SvaraRadera