onsdag 2 april 2014

Pelargontävling - Happy Appleblossom 2.0

Happy Appleblossom 2.0 från Sunes Pelargoner
Nu har Huddinge-Botkyrkaträdgårdssällskap startat Pelargontävling. Och jag ska vinna! Men konkurrensen är hård för en nybörjare som jag, bland medlemmar som har ägnat hela sitt liv åt det här med blommor och blad, känns det som.

Nu gäller det att ta hand om den här rosenknoppspelargonen på bästa sätt.
Jag läser allt jag kommer över om pelargoner och hoppas på lycka och framgång.
Men trots att det finns så mycket skrivet,  handlar det mesta om att visa upp bilder på raringarna.

Jag är ute efter hur de ska skötas och gullas med för att bli ståtliga, rikt blommande och vackrast.

Ur skötselsynpunkt kan man verkligen skita i att läsa den här boken.

På den den här sidan finns det många sorter och beskrivningar av dem, men inte heller här så mycket skötselråd.

Pelargonsällskapet  har en bra hemsida med mycket info. Snåla är de dock då de inte visar upp sitt bildgalleri för ickemedlemmar. Och som så många andra skriver de att det inte är svårt att sköta en pelargon. Nähä, liksom.

Så om du som läser har något tips tar jag tacksamt emot det!

Jag har redan begått kardinalfelet att plantera om min stickling i en terrakottakruka. Det skulle jag alltså inte ha gjort. Istället skulle jag tydligen ha väntat en vecka och sedan bytt till en större plastkruka (max 12 cm i omkrets) eftersom terrakottakrukor tenderar att torka ut sticklingen och det är alltså förenat med livsfara för en liten blomma.  Nu återstår det att se hur den lilla raringen klarar sig.

3 kommentarer:

 1. Kul med tävling, alltid bra att utmana sig lite. Hade ingen aning om att terrakottakrukor är dåliga för sticklingar, nu förstår jag varför min lille Doktor Westerlund deppar så mycket fast jag tycker att jag gör allt rätt. Ska genast byta kruka. Tack, tack, tack för detta tips! :)

  SvaraRadera
 2. Jag fick ett informativt mail:
  Tack för att jag får titta in i din trädgård - trots att jag inte har blogg. Du har fint i din trädgård.
  Jag har haft trädg i 40 år - Tokgillar växter. Trädgården är ett rum där man kan möblera om , precis som man gör inne, ibland blir de bra ibland mindre bra. Träd är vackert - om vi inte hade så bergig tomt skulle vi ha fler träd. Jag gillar frösådd - spännande att få fröna att gro.vill ge dig tips ang pellisar . Jag planterar i svart plastkruka, jag har tillgång till kompost , blandar den med Emmaljungas planteringsjord - silverfärgad säck -låt pellisen torka ut mellan vattningarna den både tål och gillar de. Jag ger Bio Bakt som gödning. Jag planterar om det unga skottet några gånger i större kruka tills krukstorleken är uppe i 5-7 liter. Pellisarna blir såå stora och blommar såå fint . Så här gör jag och de funkar - finns många andra sätt för att lyckas, du hittar ditt sätt som ger dig finfina pellisar att njuta av. Jag väntar på att pelargonen Lara Marjorie skall visa upp sin blomning i år - köpte den förra året från Sutarve ( gå in och kika på den ) knoppen går i gult sen sveper en rosa nyans över de hela för att avslutas i vitt. Australiensaren Cliff Blackman är förädlaren. Det lilla skottet av den pellisen kostar 299 kr -som hittat :-)) jag köpte två ifall jag tappar ett ;-)
  Nu önskar jag dig allt gott framöver och att dina pellisar skärper sig- du ska ju vinna ;-)
  Hälsar Maj-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka härliga människor det finns där ute som tar sig tid att upplysa folk om såna här saker! Och sen de som delar vidare till fler :) älskar bloggar av just den anledningen!

   Radera