onsdag 11 september 2013

Zenträdgården i Bagarmossen

På Byälvsvägen 38 i Bagarmossen, där står ett vitt flervångingshus i tegel. Vet man inte bättre, försvinner huset i mängden av andra, likadana vita tegelhus. Det här är det sista på gatan innan en kraftig sväng, lätt att svischa förbi alltså, men det är väl värt att stanna. 

Här bor Paul Bergström och hans fru. Det bor förstås ett hundratal andra människor i huset också, men det är Paul och hans fru som sticker ut. För här, bakom huset har de skapat en japansk trädgård.

Paul har sedan tio år tillbaka ett brukaravtal på en 3000 kvm stor plätt bakom huset. Plätten ser han från sitt köksfönster och trots att det susar förbi bussar, bilar och människor, så är det ett andrum. Och det är Paul förtjänst. 

En kluven sten

Ryggen gick i kras och Paul blev sjukskriven. Han, som länge sysslat med bonsaier, behövde nya utmaningar för piggare dagar. Utanför köksfönstret hade han en sorglig utsikt - snårig och skräpig bredde platsen ut sig. Det skulle vara fint att istället se ut över något vilsamt och vackert.

Det var med den här stenen allting började
Det började med att Paul och en vän flyttade en sten. Den kluvna stenen låg fel, tyckte de, och lyfte stenen på plats. Någon tid därefter planterade Paul den första växten och sen dess har det rullat på. Han bad stadsdelsförvaltningen om tillstånd att röja sly. Och efter några varningar om att inte jobba ihjäl sig och bli bankrutt fick han tillstånd att göra som han vill med platsen. Sen dess har Paul, och senare också hans fru, planterat, planerat, beskurit och klippt.Nu har de skapat en vilsam plats, mitt bland bostadshus och trafik. Bagarmossenborna på Byälvsvägen har fått en ny väg till bussar och mataffärer. Nu har de möjlighet att höra surret som, för den som lyssnar med rätt öron, överröstar trafiken, nu kan de stanna upp en stund, klättra upp på berget och blicka ut över grussjöar och vattendrag, eller finstudera små taklökar som växer. 

För den som tittar noga finns det små konstverk överallt i trädgården. Det är ingen tvekan om att Paul är en mästare på att beskära träd. Allt från tallar till små granar är noggrant beskurna. Och skulle det bli fel någon gång beror det troligtvis på att någon förbipasserande, med fel glasögon på, har råkat trampa, eller dra i en gren.

Men Paul Bergström har tålamod. Det som trampas ned eller förstörs ersätter han så fort han har pengar att köpa nya växter, eller då han får något skänkt till sig. Och just det, att människor donerar växter till hans trädgård, händer allt oftare, för fler och fler blir medvetna om, uppskattar och besöker oasen i Bagarmossen. Som är väl värd ett besök.
 
Paul Bergström
Mitt solstrålande besök i Paul Bergströms japanska trädgård inföll söndagen den 8 september, tillsammans med 19 andra trädgårdsentusiaster från Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap.

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig inspirationskälla den där Paul!

  Här intill har finns ett bostadsområde med flerbostadshus där de boende fått möjlighet att fixa till i utemiljön. Det har blivit fantastiskt fint och det ser alltid ordat och rent ut. Säkert till stor glädje för alla som bor där.

  SvaraRadera
 2. Nämen ser man på?! Här sitter jag och har en hel liten bror boende i Bagis! Måste utnyttjas!!! :D
  Tack för tipset!
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 3. En sån vacker trädgård! Trevligt att kommunen gav honom lov att skapa detta. Bilden med trappan av naturstenar tilltalade mig mycket. Tack för att du visar.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk människa! Vilken entusiast! Likaså trädgården, helt underbar. Det blir kanske ett besök i min barndoms Stockholmsdel snart.
  En skön helg önskar EL

  SvaraRadera