fredag 13 september 2013

Blooming Friday- det här blommar hos mig just nu

Här är mina rabatter på framsidan av huset, de som man ser och välkomnas av då man kommer gående på gatan. Här står husen tätt och nära gatan, och jag tycker att det är viktigt att den som går förbi får höra surret från humlorna och känna doften av blommorna. Helst vill jag att människor ska stanna till och titta en stund.

 
Blodtopp, Sanguisorba officinalis L, Höstöga, Coreopsis verticillata, Höstanemon, Anemone hupehensis
 
 
Min tanke är att växterna som blommar nu, ska passa ihop med färgen på Aroma-äpplena på trädet.
 

Höstanemon, Anemone hupehensis

Grekisk vädd, Knautia macedonica

 
Men jag vill också ha fjärilar, spindlar, humlor och getingar i mina rabatter, därför har jag satt Anisört som är en riktig insektsmagnet.

Vit och röd solhatt, Echinacea purpurea, Anisört, Anisisop
 
 
Det fina i kråksången att om ett år kommer det att blomma ännu mera. I den här nyplanterade rabatten har jag satt alunrot, brunnäva, kärleksört och framför allt en klematis -Summer snow, som jag räknar med ska klättar upp över stödet och välla ner med sina vita, små blommor, hela sommaren och långt in på hösten.
Så ser det ut hos mig nu, på framsidan vill säga, på baksidan  av huset blommar olika dahlior, rosenskära, svarta nejlikor, slingerkrasse och nävor.

Fler höstblommande trädgårdar finns hos Bland rosor och bladlöss

9 kommentarer:

 1. Så fint och färgstämt du har i dina rabatter! Det kommer nog bli otroligt vackert i den nya rabatten när "Summersnow" börjar klättra upp för spaljén. Jag gillar också insekter i trädgården och planterar växter som lockar dem, Anisörten är ju toppen i det sammanhanget!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Jättefint har du det! Mina ögon fastnar särskilt för den bilden med solhattar. Hoppas mina blir så rikligt blommande. Trevlig helg. /Anette

  SvaraRadera
 3. Det är vackert i dina rabatter, så jag tror säkert att man stannar till och tittat en extra gång,några till växter att lägga på minneslistan. Ha en skön helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Vilken otroligt fin höstblommning du har i dina rabatter.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 5. Jätte, jättevackert! Så mycket färger och jag kan nästan höra humlorna surra :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Jättefina blommor, älskar kombon isop och solhattar en till som jag kan rekommendera varmt är stenkyndeln den är jämt översållad av humlor.
  Ha en skön helg
  kram Madde

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker bild din första är,rena sommarbilden fast det är höst!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Jeg er så enig med Berit i at det første bildet var utrolig vakkert. Lekre fargekombinasjoner. Et syn for øyet rett og slett. Ha en strålende helg.

  SvaraRadera
 9. Kjempefint å bli ønsket velkommen av vakre, duftende blomster. Jeg bor ikke sånn til at det er mulig. Ingen skjønner at her bor en hagetulling før de kommer inn i hagen....

  SvaraRadera