måndag 16 april 2012

Trädgårdsplanering - att måla med stora penseldrag

Nu vet jag! Jag vet varför jag skapar en plåttrig trädgård. Jag vet också vad jag ska göra åt det.
I fredags på Nordiska trädgårdar lyssnade jag till föredraget "Genvägar till vacker trädgård" med trädgårdsmästare Linda Schilén.

Linda Schilén, trädgårdsmästare
http://www.uterummet.se/
Två rabatter
Linda som kombinerar sitt trädgårdsmästarjobb med sitt arbete som konstnär, pratade om genvägar till en vacker, välskött trädgård. Linda har tre ledord i sin trädgårdsplanering: strukturera, minimera och repetera.

Linda tycker att man ska strukturea sin trädgård med max två rabatter (åtminstone om man bor på en liten radhustomt som jag). I dessa ska samma basväxt återkomma, förslagsvis en marktäckare som man gillar. Detta för att skapa en helhetskänsla. Man bör minimera antalet sorter till fem och i stället skaffa många växter av varje sort. Basväxten ska återkomma i alla rabatter i trädgården för att skapa en harmonisk helhetskänsla.


Primula

Mina misstag
Det är här jag har begått mitt första misstag. Jag har fövisso snappat upp det här med att minimera antalet växtsorter i min rabatt på framsidan, här har jag fem sorter som återkommer. Jag repeterar dessa i rabatten. Men går man till baksidan av mitt  hus är det som att all min planering har gått i stöpet. Där har jag plåttrat jag ut lite vallmo här, lite daggkåpa där.

Mitt andra misstag på baksidan är att jag inte repeterar basväxten, så som Linda rekommenderar. Efter att ha lyssnat på henne har jag bestämt att strukturera om baksidan och repetera daggkåpan som basväxt bland röd vallmo och äppelträd.

Rondellinspiration
Lindas tips för en väl- och lättskött trädgård är att titta på offentliga planteringar, eftersom det ofta växter växter där som sköter sig själva. Låt dig inspireras av prydnadsgräs i rondeller, buskar i offentliga parker och perenner på stadens bak- och kyrkogårdar.Kontraster
I trädgården ska man också arbeta med få färger.
-Måla med den breda penseln, säger Linda. Med detta menar hon att man ska strukturera den färg man väljer så att den återkommer i rabatterna i stora svepande drag. Man ska undvika små färgkluttar lite här och var.

För att skapa harmoni kan man minimera antalet färger och arbeta med kontraster och motsatsfärger. En motsatsfärg ligger mittemot i färgcirkeln. Jag som gillar färgerna inom det lila/röda/blå färgspäcktrat bör således arbeta med den gröna/limegröna motsatsfärgerna.


Färgerna i min trädgård, framför allt på baksidan ska också minimeras. Jag vet (inte minst efter att ha besökt mässan och sedan tittat på bilderna i min kamera, vilken färg jag föredrar). Jag ska jobba inom den lila/röda/blå färgskalan och hur vackert jag än tycker att det är med svulstiga vallmo åt det blekrosa hållet kommer dessa att stanna utanför min trädgård. Kanske även solrosorna.
Backsippa, Pulsatilla vulgaris Mill
Kungsängslilja, Fritillaria meleagris
Anemoner och murgröna
Mattias Larsson, kock
Mattias Larsson bjöd på blåbärsmarmelad smaksatt med rosmarin och lemoncurd med smak av doftperlargon, dessutom en väldigt gott örtte.

7 kommentarer:

 1. Det låter så smart och enkelt....men o så svårt att vara strukturerad :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 2. Så många bra tips! Jag är också en plottrare... det är svårt att låta bli när det finns så mycket man vill ha, men ett trick är ju att sätta alla avvikare i kruka, så har man dem under kontroll. :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Bra tips det där! Det är lätt att vilja ha allt, sedan blir det bara en stor soppa utav alltihop.

  SvaraRadera
 4. Tack för ett härligt inlägg!

  Och nu måste jag tänka om. Synd bara att vitt inte har någon bra motsatsfärg!

  Kramar

  SvaraRadera
 5. Ojoj så många goda råd du har fått. Själv skulle jag inte lyssna så noga...Fanns odlarglädjen, fantasin och skapandet med dessa råd?
  MITT råd blir en Bibelcitat - Pröven allt och behållen vad gott är"!(Nej, jag är inte religiös)

  /Anja

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag hittade hit via Fagerdala Trädgårds länklista :-)
  Vilket intressant inlägg. Jag har själv satt rubriken på min trädgård "Rustik Romantik" vilket jag försöker att förhålla mig till.
  Jag lägger till dig i min länklista och ser fram emot nya inlägg.
  Ha det gott!
  /Anna

  SvaraRadera
 7. Så smart att sätta en rubrik på sin trädgård, det ska jag genast börja fundera på!

  SvaraRadera