onsdag 9 november 2011

Vintersallad och andra överlevare

Nu har Lilleman vattkoppor, så det är jobb på hemmaplan idag. Jag har svårt att hålla fokus. Jag går ut i trädgården för att samla tankarna. Där står överlevare på rad.


Trädgårdsnäva, Geranium, Rozanne


Trädgårdsnävan är nog årets mest tacksamma investering. Den blommade hela sommaren från juni. Innan förra köldknäppen i början av oktober var hela rabatten lila. Nu är det bara den här kämpen kvar.


Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis


Jättedaggkåpan hann inte blomma hos mig i sommar. Möjligen hade tiden för blomning gått ut då jag planterade den. Men nu blommar den blygsamt i kanten av skogen som just målat om till verklig höst. Inte ett blad kvar på träden.


Vintersallad, Valerianella locusta


Jag trodde det var för sent då jag sådde vintersallad i mitten av september. Inte visste jag då att vi skulle få den varmaste hösten i mannaminne. Nu tittar de späda bladen upp ovan jord. Måste komma ihåg att ta fram fiberduken då barnen somnar i kväll.


Sockerärta, Pisum sativum var. sativum


Sockerärtor satte jag då vi tog den sista potatisen ur jorden. Jag läste någonstans att det är bra för jorden att sätta sockerärtor där potatis vuxit. Liksom vintersalladen trodde jag att det var för sent satta för skörd, men sockerärtor kan jag skörda än idag.


Slingerkrasse, Tropaeolum majus, Milkmaid


De ihärdigaste av dem alla måste ju vara dessa slingerkrasse. Trots att jag vinterstädat ner dem i komposten blommar de ståtligt.

3 kommentarer:

 1. Otroligt vilken vilja det finns i växterna!
  Attans osis men ändå bra att få vattkoppor när dom är små.
  Mariana

  SvaraRadera
 2. otroligt vad mycket som fortfarande blommar hos dej,ha det så gott//maggan

  SvaraRadera
 3. 'Milkmaid' har så vacker mild färg, härligt att de hänger mmed så länge på säsongen.

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera