
Det var bröllopsyra på trädgårdsmässan. Liksom överallt denna vår. Och sommar vill jag gissa.
Jag hängde på låset idag. Och lämnade mässan, strax innan kaoset var totalt inne i A-hallen. Klockan 12 var läget att likna torget utanför Storkyrkan, så som vi kan tänka oss det den 19 juni. Försäljarna vid dahlia-stånden var lika intensiva som de som vi kommer att möta i Gamla stan i sommar.


Men jag hann snappa upp ett och annat innan jag lämnade kaoset:

Jag önskar så att jag hade plats för det här växthuset.
- Penséer är perenna. Och de med fransiga kanter är förmodligen en hybrid som inte går att fröa av och plantera vidare. Uppgiftlämnare: gammal, skäggig man vid en fransig pensée i B-hallen.
- Rhododendron ska planteras i jord som går att stoppa ner armen i, utan motstånd. Gärna bland lövträd, men det går också bra under en tall. Uppgiftlämnare: kunnig amatörodlare vid rhododendronföreningens monter i B-hallen.

-Latrin skall komposteras, inte grävas ned. Gräver man ner det riskerar det att mögla och bilda bakterier som i värsta fall rinner ut i dagvattnet och förgiftar hela släkten. Uppgiftlämnare: man vid komposter i B-hallen.

-Det bör inte ligga för mycket gräs i komposten, det blir för kompakt och processen avstannar.
-Matavfallkompost bör blandas upp med trädgårdskompost innan de läggs på växterna. Jorden som blir i en matkompost är för kväverik.

-Komposten är färdig efter 4-6 månader och den passar bra att tömma på våren och hösten. Då man precis har startat komposten bör man vänta ett halvår med att tömma.

- Om processen i komposten avstannat, på grund av att komposten är för blöt, går det bra att strö över ett kolrikt material, så som sågspån. Eller sönderhackad äggkartong som suger upp vattnet.