tisdag 6 november 2012

Perenngruppen andra mötet

I går träffades vi igen. Jag och de trädgårdsintresserade kvinnorna. Vi pratade om att föröka pion genom frö. Det är lite bökigt, men med tålamod kommer man ha en blommande buske om några år. 

Röd småbuskpion, Paeonia delavayi
Det här är frö från en röd småbuskpion. Dessa placeras i en burk med lock, med fuktig mossa i, på en varm plats.  Där ska de stå i ca tre månader tills rötterna visar sig. Då flyttar man in burken med fröna i kylskåpet. Där får de stå i ca tre månader tills små gröna blad sticker ut. Då är det dags att plantera fröna i en kruka med såjord, uppblandad med sand. Man täcker lite av bladen med jorden. Och det är viktigt att de inte står för blött.

Vi får se framåt våren hur det går för mina två frön.

Småbuskpionen blir ca. 1,5m. hög och har små nickande blommor. Blommornas färg kan vara mörkt röda, rosa eller gula. Pionen trivs bra i fuktig men väldränerad jord i soligt läge.

Krollilja, Lilium martagon
 
Att föröka Krollilja tar 3-4 år. Från den större löken (som liknar en liten kronärtsskocka, fast med gula fjäll) bryter man fjäll. Dessa placeras i mossa, i en påse, på en varm plats. Snart utvecklas små lökar från fjället. När det ursprungliga fjället skrumpnar är det dags att ta vara på lökarna för att planetra dem i jorden vid tillfälle.
Fjällen kan också planteras i kruka med spetsen uppåt i sanblandad jord. Sedan ställer man krukan på en varm och mörk plats. Efter ca en månad utvecklas smålökar som man sedan kan ta tillvara och skola om.

Ett smart sätt att slippa liljebaggar ska vara att plantera Krollilja i skugga, då får de vara ifred från insekterna.

Krolliljan trivs i skogsmark, i lerig, fuktig jord. Perkfekt hos mig alltså!

4 kommentarer:

 1. Åh, vilket spännande projekt! Tyvärr tror jag inte att mitt tålamod hade orkat med den långa väntan. Eller min BRIST på tålamod.

  Härligt att få se resultatet här om några år :)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Japp! tålamod krävs.... Jag är ju även sån jag med, att jag vill ha resultat Nuuuu! Men jag kanske ger det ett försök....
  Min man däremot har satt irisfrön i förhoppning om att få nya irisar om sisådär 5 år :)

  SvaraRadera
 3. Vilken värdefull läsning! Mycket uppskattat. Och det är ju så vansinnigt roligt om och när man lyckas. Jag prövade vita liljor för några år sedan och jag fick två plantor och dom blommade i somras och jag gick omkring som på små moln, är det inte märkligt! Hoppas det blir fint det du gjort!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Vilket pill! Men också en rolig utmaning, hoppas ni lyckas!

  SvaraRadera