fredag 23 november 2012

Blooming Friday - Ett tips


Jag bor i skogen. På baksidan av huset finns, just nu, en än så länge blygsam fläder, en schersmin och tre tallar. I skogen som gränsar till huset står ytterligare tusentals tallar och granar. Lövträd är det knappt tal om. Och de få som finns bidrar inte med många löv att kratta på hösten. 

Inte för att jag älskar att kratta. 
Men jag behöver löv. Jag har nämligen satt en magnolia. Och dessa vill ha kompost från just löv.
Så i höst har det blivit till att tigga.  
Och vad härligt givmilda människor är. 
"Det är bara att komma och hämta", svarar de flesta efter att ha rynkat lite frågande på ögonbrynen.
Människor tycks inte förstå vilka skatter de sitter på (tur för mig!).

Men mitt tips handlar inte om löv. 


Det handlar om mod. Modet att ställa frågan. 
Inte bara när det kommer till skruttiga lövhögar, som ingen tycks bry sig om, eller frön från blommor i okändas trädgårdar. 

Frö från Opiumvallmo, Papaver somniferum

Utan också då det kommer till större saker: så som hjälp med att bygga en friggebod, om att få bli bjuden på en bit mat då man själv inte har ork att laga, eller med barnvakt då man behöver vara för sig själv en stund. 

Lilleman och hans pappa
För de allra flesta människor tycker faktiskt om att hjälpa. De gillar känslan av att känna sig behövda. Och de kan vara fantastiskt givmilda, inte minst då det kommer till löv. 


Fler fina tips hittar du här.

17 kommentarer:

 1. Mod är viktigt och för en del personer väldigt svårt. Tänk om man skulle ha en mod dag om året då alla gick in för att våga lite mer...spännande att se vad som skulle hända.
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. ett fint, bra och viktigt tips som kan låta så enkelt men ändå vara så svårt. jag tänker mycket på det och blir bättre och bättre på att be om hjälp. att våga fråga.
  hälsar åsa

  SvaraRadera
 3. Ett bra tips! Jag har ett tips till dig, köp en lövsug, så kan du samla ihop "hoptiggda" löv lättare ;-) /Anette

  SvaraRadera
 4. Underbart tips!! Det är alltid svårt att fråga om hjälp!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 5. Rätt tänkt. Jag tror att de flesta behöver bli lite mer öppna för att visa sina svagheter inför andra och lite mindre "inte ska väl jag". Jag älskar att få hjälp. Och jag älskar att hjälpa. Bra påminnelse!

  SvaraRadera
 6. Att be om hjälp och att kunna erbjuda hjälp är en bra egenskap ...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 7. Hej igen! Du hade så gärna fått vallmofrön av mig, men i år blev det inga. Vanligtvis brukar jag ha massor att dela med mig av. I år var det någon som tog alla kapslar, så kvar stod bara stjälkarna. Såg aldrig någon tjuv, men misstänker att det är någon fågel. Så till våren får jag nog "stödköpa" lite frö, för man kan ju inte riskera att vara utan;-)

  SvaraRadera
 8. Ja nog behövs det mod ibland att fråga om hjälp.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 9. Flott tips. Jag krattade min grannes löv några höstar, så jag fick med dom hem :)

  SvaraRadera
 10. Hej jag har också frågat efter löv av grannar=) de måste tro att man är helt knäpp... jag har suktat efter deras lövpåsar men tror att de hann få dom till tippen innan jag kom mig för att fråga=) synd. Jag tycker det är stort att kunna be om hjälp, jag hjälper gärna men har tyvärr svårt att be om hjälp själv... Ha en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 11. Heisann!
  Mye kommer også an på hvor du er i livet. Jeg leier ut et hus med epletrær til 7 studenter. De fikk lov å høste alt de orket (så slapp jeg å komme), men de lot bare eplene falle, og de ble liggende på gresset og råtne. Da tok jeg riva og samla all nedfallsfrukt og tok med meg hjem. Det har blitt noen herlige eplekaker i høstmørket å kose seg med!
  Løvet tok jeg med hjem i samme slengen. Det ble mange svarte plastsekker som snart blir jord til vårt eget lille epletre...
  Ha go´hælj ;:OD)

  SvaraRadera
 12. Underbart tips!
  Kanske kan man tro att det är en svaghet att be om hjälp, men det är som du beskriver en styrka. Och människan är snäll. :-)

  SvaraRadera
 13. Kul tips! Ja man borde ha lite mer mod ibland!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt bra tips.
  Ha en skön helg
  Vivan

  SvaraRadera
 15. Fin tolkning. Men ibland är det svårt att be om hjälp. Man känner sig som att man stör.

  Kram

  SvaraRadera
 16. Mycket bra tips men inte alltid så lätt att be om saker och ting! Jag vet hur förtvivlad jag var innan jag hade trädgård och såg alla äpplen som folk inte tog hand om och ruttnade... MEN jag vågade aldrig be om lov att få ta! Nu ställer jag ut kassar på trottoaren och skriver - varsågod, på! De försvinner snabbt :)

  SvaraRadera
 17. Tänk om jag skulle våga gå runt i vår och fråga efter pallkragar, för jag skulle behöva många. Skall tänka på ditt tips.

  SvaraRadera