onsdag 30 maj 2012

Stockrosrost

Jag trodde det var begynnande ohyra på mina stockrosor, men det är stockrosrost. Skitsvårt att bli av med enligt internet.


I kväll blir det till att ta bort alla smittade blad. Sen får jag gå ut i skogen och plocka åkerfräken för att spraya på plantorna, vilket Leva Grönt tipsar om.


I höstas lät jag bladen från stockrosorna ligga kvar i rabatten. Det var troligen mitt misstag. Runt stockrosor ska det nämligen vara rent. Helt rent.

Om inte rosten fullständigt tar över kommer jag behålla plantorna till nästa år. De smittar nämligen inte till andra blommor än till vissa malvor. Och några malvor finns inte i denna rabatt. 

Till våren gäller det att klippa ned de första bladen, sedan täcka med kompost, då ska rosten eventuellt kunna utrotas. Men det mesta jag läser på internet om stockrosrost är att det är väldigt svårt att bli av med.


Det verkar dessutom som att det har fötts någon hungrig rackare. Det enda jag hittade var en liten blå-grön larv. Tyvärr lyckades jag inte fånga den på bild, innan jag kastade bort den.

Förövrigt har jag, i dagens Plånboken i P1, gjort ett inslag om miljömärkning av snittblommor och plantor.

8 kommentarer:

 1. Detta är verkligen trädgårdens baksida, att vara vaksam så man upptäcker skadegörare i tid!

  Hoppas du klarar dina stockrosor!

  Kramar/ Lena

  SvaraRadera
 2. Så tråkigt. Hoppas de kvarvarande klarar sig. Stockrosor är ju så fina.
  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 3. Fy vad trist det är med alla dessa åkommor och ohyra växterna kan drabbas av. Mina rosor har också rost och jag kämpar för att bli av med den, hittills utan att lyckas. Tyvärr har den första rosten redan dykt upp och finns den så här tidigt på säsongen känns det lite hopplöst. Hoppas dina stockrosor klarar sig! Kram Hanna

  SvaraRadera
 4. Jag håller efter och hoppas på att det inte blir för mycket. I somras blommade mina stockrosor jättefint, lite rost men jag plockade bort bladen så såg de fina ut.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Jag planterade två plantor av flera i en rabatt där de stod ganska blött om fötterna. Det gillade de inte och rosten var ett faktum. En planta överlevde inte och på den andra har jag inte sett någon rost igen (än). Lycka till med dina stockisar.

  SvaraRadera
 6. Jaha, kommentaren försvann. En kort version: rost får man nog gilla till viss del om man vill ha stockrosor. Finns i hela världen och mer eller mindre från år till år beroende på vädret.

  Håller tummarna för bra stockros år!

  Kram

  SvaraRadera
 7. Såg faktiskt idag att de två stockrosor jag planterade förra året fått rost. Arghh :(
  Kanske blir det åkerfräkenjakt även för mig. Har dock inte sett någon sådan skog här i närheten...

  Hoppas iaf att din behandling hjälper!

  Kram Tamara

  SvaraRadera