Med visst motstånd tog vi till oss den amerikanska traditionen. Men då Lilla A insisterar är det svårt att stå emot. Å lite brinnande pumpor kan väl inte göra så mycket skada.
Dessutom finns det något väldigt fint i att vi hittade en pumpa med vattkoppor, precis som Lilla A.
Jag brukar svära högt då jag läser trädgårdstidningar och kommer på att de mest fantastiska växterna i reportagen är planterade i Skåne. - Jag hatar Skåne, utbrister jag och maken skrattar varenda gång.
I Skåne tycks tuplanerna blommat över då våra i Stockholm inte ens tittat upp genom snötäcket. Oliver verkar växa naturligt på var endaste bakgård, för att inte tala om persikor och fikon. Och i veckan då jag lämnade Stockholm iförd mössa, vantar och tjocktröja under jackan, landade jag i ett höstljummet Ängleholm och allt varmt åkte av.
I Båstad stod prunkande stockrosor i varannan trädgård.
Rosorna hade inte ens börjat fundera på vinter.
Oförskämt vackra stod rosorna där på rad.
En del hade inte ens brytt sig om att slå ut än.
Som tur var så hittade jag några utblommade rudbeckia.
Men även det utblommade var vackert.
Men det är fint att man kan låna en bit av skönheten. Det här kallbadhuset låg i anslutning till mitt hotell.
Och stranden kändes faktiskt lite hösttrött.
Här är ett växtstöd jag kanske ska låna till min trädgård.
De blev glada trädgårdsgästerna då barnen fick ett fågelhus i present.
I år vågar de sig fram till huset. Det tar jag som ett gott betyg. De känner sig helt enkelt trygga bland hallonbuskar och odlingar. Det gjorde de inte förra hösten.
Nån j-kel hade snott två av tre äpplen på vårt lilla, lilla träd igår då jag kom hem med barnen från förskolan. Ända sedan i augusti har jag sagt åt stora lilleman, nästan dagligen, att vi inte får ta äpplena för att de inte är mogna än. Det är lång väntan det för en 3,5-åring. Det var inte roligt att förklara att någon tagit dem, utan att fråga.
Malus Domestica, Aroma
I går kväll delade vi andäktigt på det sista äpplet.
Jag plockade in det sista av sommaren då vädret hotade med köldgrader i går natt. Och kallare blev det -0,6.
Än står Rosenskära stolt i rabatten, men det är bara en tidsfråga nu. Då temperaturen kryper allt längre ner på skalan kommer de skira blommorna att stryka med. Jag undrar hur många minusgrader de klarar?
Vi fyndade ett sideboard på loppissajten jag och maken. Jag ringde och han fick hämta. Nu står det fint under fönstret och rymmer alla leksaker så jag och minsta lilleman slipper snubbla (vi är de fumligaste och snubbligaste i familjen).
Jag är egentligen emot ettåringar, men anemoner och rosenskäror kan jag nog inte låta bli i trädgården nästa sommar igen. Jag är väldigt svag för just den här färgen...
Nu är alla lökar nedgrävda. Nu ser jag fram emot en blommande vår. En galet blommande vår. Jag har grävt ner lökar så jag fått blåsor på tummarna. Och med tanke på den lilla rabatten på framsidan och antalet lökar jag petat ner så kommer det se helt hysteriskt ut, kan jag tänka. Roligt, roligt!
Odlingsråd
Ju mindre lökar, desto tidigare plantering
Gropen ska vara 3 gånger lökens djup
Benmjöl är bra för blomningen i vår. 1 msk per tulpanlök, något mindre för små lökar
Vattna, även om det regnar, även om det känns "höstigt" och onödigt. Vattna nu och i vår!!!
Lägg på jordförbättrande och näringsrik kompost i vår
Plocka i oktober läste jag om Aroma. Lille A har väntat i flera veckor. I går fick han ta ett proväpple från trädet. Det var sött, gott men inte riktigt färdigt. Tre äpplen kvar...
Trattkantareller, Cantharellus tubaeformis
I helgen fick vi äntligen tid att gå i skogen. Barnen som hade 100% uppmärksamhet av både morfar, mormor och farfar med sambo hade ingen anledning att tjata om hemgång.
Blek taggsvamp, Hydnum repandum
Röd flugsvamp, A. muscaria
Brun hattmurkla, Gyromitra infula
Nöjda gick vi hem med murklan i hand, men då vi googlat läckerheten slängde vi den i komposten och tvättade både händer och kastrull noga innan vi la all energi på att rensa kantareller och taggsvamp.