tisdag 24 augusti 2010

Potatis: - Det här är bara början

Jag trodde inte att det var vinst. De ser så fantastiskt risiga ut ovanifrån. Jag trodde nog att hela skörden regnat bort eller att bladen blivit angripna av mögel, sjukdomar eller så. Men ikväll ryckte jag lite i bladen och upp kom guldklimparna. Så otroligt roligt att skörda min egna första potatis! Det fina är att det står fler risiga bestånd i odlingslådan.


Potatis Amandine

Potatisen har en oval form, med gult skal. Köttet är fast och ljust gult. Den blommar i vitt och den ska vara immun mot kräfta och nematodrestistent.

Sorten härstammar från Frankrike och kallas gourmétpotatis. Den sägs uppskattas av många stjärnkockar.

Amandine odlas nu i Sverige och kan ätas med skalet på långt in på våren. Den är utsökt kokt, stekt eller tillagad i ugnen. Den är dessutom nyttig. Mycket fibrer, nästan inget fett och det bildas inget akrylamid vid tillagning i mikro.

Källa:
http://www.stubbetorppotatis.nu/?Potatissorter:Tidiga_sorter:Amandine

1 kommentar:

  1. Wow, vilka bjässar! Eller vänta, är det små tomater? Pottisarna är ju ändå gigantiska!
    I fjol satte jag potatis i stugan utanför Abisko. Det är ju liksom en annan klimatzon, men det blev faktiskt en liten skörd. Jag kunde säga som farfar alltid sa:
    "Jag satte en hink potatis och fick upp en halv, men då var den färsk!"

    SvaraRadera