torsdag 10 mars 2016

Öppna fönstren, nu är det vår!


Jag tog en tur till våren idag. Solen svettade av mig handskarna och mössan. Knäppte upp jackan och vände den bleka vinternosen mot ljuset. Det var startskottet. Nu smiter jag tidigare från kontoret i eftermiddag. Nu ska jag inhandla jord. Nu ska sätta frön.


Slottsträdgården Ulriksdal översvämmas av tulpaner. Självplocket är enormt. Rader med massor av sorter. Man kan gå lös fullständigt. Jag behärskar mig.Självplock! Det är helt okej att plocka med löken hem.


9 kronor styck och tio stycken får följa med hem. Det känns lyxigt att lägga nittio kronor på tulpaner när man kan få en knippe med lika många för 39 kronor på atvaruaffären. Men de är både ståtligare och finare än i vilken matvarubutik som helst. Dessutom får man plocka med sig löken hem. Det gör att tulpanerna är gratis nästa vår!


Fem av sorten Gorilla och fem av sorten Tom Pouce
Man kan stoppa ner hela löken med blomman och alltihop i en vas med vatten. För att löken ska vara användbar måste tulpanen nämligen vissna ner helt innan man bryter loss dem från stjälken. På så sätt går all näring tillbaka ner i löken och den har bättre start för nästa vårs blomning.

Vårsolen igen. Det allra vackraste ljuset. Strilande värme genom glastaket och tänkt att få fortsätta dagen där, i fåtöljen, bredvid katten. Men nu måste jag tillbaka till jobbet. För att jobba med öppet fönster.1 kommentar:

  1. Vad läckert. Ibland måste man få göra det där lyxiga också. Nog måste det vara våren som är på gång även om det inte är så mycket sol idag. njuter av varje minut ute.
    Ha en fin och bra söndag
    Kram Meta

    SvaraRadera