måndag 23 februari 2015

Sticklingar och omplantering - pelargon


Frågar man runt får man lika många svar som människor man frågar. En del planterar om i slutet av januari, andra i mitten av februari, en del väntar till mars. Själv har jag bestämt mig för att den 18 februari är ett perfekt datum att föröka och förnya mina pelargoner. Beslutet är helt ovetenskapligt - bara taget för att det råkar vara min födelsedag och enkelt att komma ihåg -ett fint sätt att spendera sin födelsedag på.

Ren kniv, ny såjord, lecakulor och lagom små krukor - det är vad som behövs för att plantera om och ta sticklingar.
 

Det går att ta sticklingar när som helst på året. Gör man det på våren kan det behövas tilläggsbelysning. Ju tidigare på  året desto mer tilläggsljus behövs.

Störst chans att lyckas är om man tar en stickling från en frisk, starkt planta. Min Dr Westerlund bör kvala in. Just Dr. Westerlund kan man man med fördel ta sticklingar från på hösten. Genom att skära i plantan på våren riskerar man att försena blomningen då man skär bort den första chansen för blomning. 

Sticklingarna tar jag från alla grenar jag skär bort. Jag skär en ca 5 cm lång stickling med 3-5 blad på. Jag skär precis under ett bladpar, sen tar jag bort de nedersta bladen. Där bladen satt växer sedan rötterna ut. Råkar det sitta en blomknopp i toppen ska också den bort eftersom den själ kraft från plantan.

Dr. Westerlund

Jag planterar mina sticklingar i såjord. Jag väljer en liten kruka - i en stor kruka riskerar jag att vattna för mycket. 




Jag lägger lecakulor i botten, fyller på med såjord och sticker ner en eller flera sticklingar i varje kruka (beroende på hur stora krukor jag har). Jag sticker ned dem 1-2 cm, så att den står stadigt. Krukorna ställer jag i fönstren, i rumstemperatur, de gillar inte direkt sol, men behöver ändå ljus. Blir bladen trötta behövs vatten. Blir de gula behöver de ännu mer ljus. En ledlampa motsvarande 50W per kvadratmeter är lagom. 

Det kan ta upp till sex veckor för sticklingen att få rötter. Har man planterat i briketter är det lätt att se när det är dags för omskolning då rötterna sticker ut. I såjord kan det vara lite knepigare, då får man istället vänta på att plantan börjar växa. Innan dess är det för tidigt. När de har utvecklat nya rötter kan man plantera om plantorna i nya krukor och då - en planta per kruka. Då är det plantjord som gäller i större, men inte alltför stora krukor. Pelargoner gillar att ha det lite trångt. 

Sen är det bara att vattna, gulla och vänta på sommaren och blomningen!


1 kommentar:

  1. Det planteras både här och där nu. Så nog är det vår allt. Jag njuter av solen vid bänken när jag planterar om mina pelargoner som stått ipåsar över vintern, Nu börjar de skjuta skott så de lever gott där.
    Ha en fin och skön vårdag
    kram Meta

    SvaraRadera