tisdag 16 september 2014

Trädbeskärning - äppleträd

I helgen har jag beskurit äppelträd så grenarna flugit och svetten lackat tillsammans med Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap.


Efter en grundlig verktygsgenomgång konstaterar de flesta av oss att vilken sekatör man bör investera i är en smaksak. Och att verktyg, ämnade att användas ståendes på marken för att klippa grenar i högt upp i ett träd, bör aldrig komma över tröskeln (eller förbi kassan) i trädgårdsbutiken. Att lägga pengarna på en hög, stadig stege, är en bättre investering. För att få rätt snitt måste man se och för att se måste man klättra.


Läraren för dagen Ann-Catrin Thor från Riksförbundet Svensk trädgård

 
Hur och när man beskär sina träd beror på vad man är ute efter. Under de första åren för ett nyplanterat träd är det uppbyggnadsbeskärning som gäller. Då gäller det att ha en bild av hur man vill att trädet ska se ut i framtiden. Det är viktigt att man prioriterar att ta bort grenar som gör att trädet får plats. Man måste tänka framåt och föreställa sig hur grenarna kommer att se ut och tyngas ner då de senare bär frukt. De ska inte vara i vägen för varandra. Eller i vägen för något annat, ett hus eller kanske vill man komma förbi med gräsklipparen eller komma fram till en kompost. Grenar ska inte korsa varandra och det gäller att få in mycket ljus i trädet. Det ger nämligen mer frukt.

När man beskär sina träd beror på vad man vill nå för resultat. För att få ett litet träd att växa beskär man det i februari-mars. För att stoppa tillväxt och  istället beskär för att trädet ska bära mer frukt eller för att hålla storleken på trädet nere klipper man under JAS juli, augusti, september. 

Här kan man läsa mer om att beskära fruktträd.

Ett helt underkänt snitt, enligt Ann-Catrin Thor.     



Snitten ska vara raka, nära en knopp, antingen bladknopp, eller en blomknopp. Blomknoppen kan man se även under hösten. Om man rensar bland bladen kring knoppen så ser man stor skillnad på den som ska bli blomma och den som kommer att bli blad. Blomknoppen är "bulligare", bladknoppen mindre och smalare. Blommorna är de som sedan kan bli frukt, om förhållandena är rätt. 
 
 

Ett ettårigt vattenskott som ännu inte förgrenat sig. Då det förgrenat sig har de minst två år på nacken.
Ta bort en tredjedel av bladverket som mest. Ta bort skadade grenar, grenar som korsar varandra eller är i vägen på annat sätt, döda grenar, grenar som växer nedåt, grenar som hänger rakt ner. Ta bort vartannat vattenskott. Ta inte nödvändigtvis det skottet som är kortast, utan det som pekar fel, eller grenar som sitter olämpligt i stammen.

Så här såg trädet ut före vi satte sågar och sekatörer i det.
Större grenar beskärs i tre delar, för att inte få skador på stammen där det slutgiltiga snittet läggs. Det sista snittet närmast huvudgrenen ska läggas i linje med den gren som ska vara kvar. Snittet ska vara runt och så litet som möjligt, inte ovalt. Snittytor över 10 cm i diameter kan aldrig "vallas över" och därmed aldrig läka fullt ut. Risken för svampangrepp och sjukdomar är större där grensåren inte läker. 
 
 



Titta på högen med grenar till vänster i bild, 1/3 av bladverket ska bort, är högen större än så har du klippt för mycket.

1 kommentar: