lördag 21 januari 2012

Mordförsök


Julros, Helleborus niger
Jag håller på att begå mord. Trippelmord. Inomhus står tre julrosor som jag inte kunde låta blir att köpa då jag gick förbi torget för några veckor sedan. Nu står de här och längtar ut. Den här har jag flyttat ut och in några gånger. Det var ju inte bra, inser jag. Nu har den tappat alla gröna blad. Kvar är bra fem blommor som står och vajar på ämliga stjälkar. Ett tag trodde jag att den skulle kunna bo utomhus för all framtid. Men så blev det kallt igen. Långt under nollan, och då blev det för kyligt i krukan.


När kan jag flytta ut mina julrosor för gott? Är det någon som vet? Hur mycket kyla klarar de i kruka? Har någon något tips på hur jag kan göra för att flytta ut dem nu?

8 kommentarer:

 1. Du får nog vänta ett tag till!
  Dom brukar bli lite hängiga nu, planterade om mina i dag i en storlek större kruka och har dom i min vinterträdgård.
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Nej men så trevligt att träffa en annan växtmisshandlare! ;-) Vi kanske skulle bilda någon variant av AA, typ Anonyma Växtmördare, där vi kan bekänna våra synder. "Jag heter Caroline och jag brukar låta mina äppelträd stå och vänta på plantering, ibland i flera månader."
  Lycka till!
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 3. Åh, jag har precis samma problem med en ledsen julros som jag köpte till jul och som nu slokar ledset på fönsterbrädan. Frågade i blomsteraffären när jag var inne för att köpa tulpaner och såg att de reade ut julrosor. De sa att man skulle vänta tills vintern var över och därmed risken för ihållande minusgrader. Så den får sloka vidare och se för eländig ut, den piggar nog på sig när den får komma ut till våren och kan kanske bli fin längre fram.

  Ha en fortsatt fin kväll! Kram Hanna

  SvaraRadera
 4. Julrosor klarar kylan och mår bättre ute än inne. Men ska du sätta ut de nu så är det mer rötterna som kan ta stryk om det blir riktigt kallt. Förslag är att isolera krukan med något, t.ex. med frigolit. Och som du ser är det knoppar på gång. det kommer att gå bra.
  Ha en bra söndag
  Johanna

  SvaraRadera
 5. Du har fått många bra tips och jag tror de kommer att klara sig om du väntar ett tag tills dess att jorden reder sig utomhus. Lycka till för julrosor är underbart att ha i trädgården.

  Annars tycker jag att det är så härligt med all vacker snö, inte sant?
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 6. Kanske inte så lyckat att flytta dom in o ut men de hade förmodligen mått dåligt ändå...ganska svårt att få dom att klara sig.Jag har tillgång till sval glasveranda men det är jättesvårt ändå.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 7. Jag köpte också julrosor på torget efter jul, - de är ju så himla fina och de var så otroligt billiga. Jag har turen att ha en kallfarstu där jag har ställt dem. Det verkar som om de trivs bra därute i väntan på utplantering. Hoppas du hittar på en bra lösning för dina små godingar.
  Ha en fortsatt fin helg!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Oj, nu blev jag lite orolig över hur min julros klarar sig i uterummet med massor av minusgrader. Jag har inte hunnit titta till den på flera dagar... :-( Lycka till med din!
  Vilken underbar blogg du har förresten. Den åkte in i bevakningen direkt. :-)
  Ha en bra dag!
  Kerstin

  SvaraRadera