måndag 21 mars 2011

Trädgårdsmässan

Fyra timmar fick jag på mässan igår. Maken var hemma med barnen och jag jagade runt bland trädgårdsentusiaster då solen gassade utanför på plåttaken. Galet egentligen att alla trädgårdsintresserade människor väljer att vara inne en så vacker dag. Jag hade ett gäng frågor som jag ville få besvarade på mässan. Jag lyckades få till 15 minuter med Henrik Molin, FOR, och säkert lika länge med Niklas Medin från Pomologiska sällskapet. Lärorikt, men ack så kort.



*När och Hur ska jag beskära det nu ett och ett halvt år gamla äppelträdet?

Mitt äppelträdet ska beskäras nu. Så fort det är något varmare är det dags att ta fram sekatören. Detta för att mitt träd är så ungt. Unga träd ska nämligen till skillnad från äldre
beskäras tidigt på våren, med äldre träd kan man vänta till sommaren. Ett bra tecken för att se när det är tid att beskära är att titta efter vattenskott. Har trädet skjutit många skott bör man vänta med beskärningen till sommaren.

Niklas Medin- Pomologiska sällskapet, som svarade på mina frågor om
äppelträdet, sa att det vanligaste felet människor gör då de beskär sina träd är att de skär för lite.

Jag minns en tumregel för detta som Bosse Rappne (www.rappne.nu) lärde mig för några år sedan: tjockleken på den samlade mängd grenar man skurit bort, får inte vara tjockare än stammen på trädet.

Niklas Medin gav min en snabb grundkurs i trädbeskärning. Han menade att jag ska skära mitt träd som en snygg triangel, liksidig. Skjuter toppskottet för högt blir det snarare en kon och då växer inte trädet snyggt.(Bild: http://www.juniper.se/tradvard/grenlara.htm)

Jag ska ge mig på alla grenar som pekar mellan 0-45 gra
der. Dem ska bort. De grenar som spänner mellan 45-90 grader får vara kvar. Dessa kommer att ha bäst förmåga att bära mycket frukt. Under de första 2-3 åren vill man ha en vinkel på 45 grader mellan topp och krongrenarna.

Sen är det bra att hålla koll på frukt- kuddar, -skott, -spjut,
ringsporrar, sporrar och vegetativa knoppar. Dessa är mumma för trädet och fruktsättningen. De ska förstås sparas!


Fruktkudde
(Bild: http://www.juniper.se/tradvard/grenlara.htm
)


Fruktskott
(Bild: http://www.juniper.se/tradvard/g
renlara.htm)


(Bild: http://www.juniper.se/tradvard/grenlara.htm)

Fruktspjut (upp till vänster)
Ringsporre (ned till vänster)
Sporre (den minsta grenen på ovansidan)
Vegetativ knopp (ojämnheten nederst på grenen)


*Kan jag plantera äppelträd vid tallskogen?

Det går, men tallens rötter tenderar att sprida sig, vilket gör att äppelträdet får hård konkurrens om utrymmet. Om j
ag väljer att plantera trädet i närheten av tallarna ska jag se till att blanda upp den befintliga jorden med brunnen kogödsel, torv och planteringsjord.

*Hur mycket matkompost ska jag blanda i jorden?

Matkompost är väldigt näringsrik. Därför ska man vara försiktig med den. Ett tunt lager räcker, i rabatter och i odlingslådor.


*När jag ska anlägga ett trädgårdsland för blommor men också hallonbuskar, vad ska jag tänka på då? *Är det några växter man absolut inte ska ha i närheten av hallon?

Hallon trivs inte tillsammans med andra växter. Således bör jag anlägga ett hallonland. Ska jag ha blommor i närheten får detta ske i en egen rabatt. Henrik Molins tips var också att samplantera två-tre sorters hallon för att förlänga säsongen. En av dessa sorter tyckte han ska vara gula eftersom de har väldigt god, fin och söt smak, tycker Henrik.
Hallon behöver vatten. Mycket vatten. När du tror du vattnat klart så vattna lika mycket till, sa Henrik.
Henrik Molin från FOR (fritidsodlingens riksorganisation, http://www.for.se), hjälpte mig med svaren på frågorna om hallon.


*Kan jag plantera magnolia i närheten av tallskog?

Flera magnolior trivs i något sur jord. Därför passar den prima bland tallarna. Viktigast är att den planteras på en väldränerad plats.

*Om jag ska göra en planteringsplats till magnolia, hur ska jag tänka då?


En väl tilltagen planteringsbädd på bredden. Jorden ska vara sur. Och det bör vara en väl dränerad plats. Magnolian får absolut inte stå i vatten.

En avslutad dröm

Hittade så klart den här i Hasselfors monter. Den är fin, men de är ju galna. 1795:- vill de ha för lådan. Aldrig, säger jag!


Så skit i att lägga pengar på odlingsbänken, köp den här mannens bok i stället.

Stefan Sundström är min trädgårdsgud. Nä, han sjunger inte som en Gud, men hans livsfilosofi kan få vilken ateist som helst att börja tro. Jag köpte hans bok i januari och då tsunamis och kärnkraftskatastrofer kommer för nära och oroar är det skönt att bläddra lite i Stefans bok. Han är skön, flummig och äter fortfarande inte på Mc Donald´s!




Och så något för mitt eget kom i håg.
http://www.smddesign.se/


1 kommentar:

  1. Fantastiskt vilket fint inlägg du gjort.
    Så himla mycket fin informatio.

    Magnolia skulle jag vilja ha men de klarar sig nog inte här hos mig.


    Jag håller med dig att ibland tror tillverkarna att en trädgårdsfantast betalar hur mycket som helst för något att ha växter i.
    Eller trädgårdspynt. Den ställningen med låda går ju att fixa till mycket billigare , iden går ju att knycka.

    Ha en riktigt fin helg
    Gunilla

    SvaraRadera