onsdag 30 maj 2012

Stockrosrost - åkerfräken

Jag hade ett svagt minne av att det växer åkerfräken i min skog. Å mycket riktigt... 

Åkerfräken, Equisetum arvense 








Det bor en hel liten skog av åkerfräken i min skog. Det är bara att plocka alltså. Ett helt fång plockade jag. Sen gick jag hem och stormkokade åkerfräken i vatten. Nu har jag sprayat stockrosorna och fyllt resten på flaska och ställt i kylen. Misstänker att det blir fler vändor till åkerfräkenskogen i sommar. 




Skogsfräken, Equisetum sylvaticum L?
Eller är det skogsfräken, kanske? Hoppas att det i så fall har samma effekt. 
Fast då jag läser om åkerfräken är det lite olika bud om vad som gäller. Någonstans står det att man ska spraya de angripna bladen. På ett annat ställe står det att det inte hjälper att spraya på angripna blad, utan att det verkar förebyggande, men då ska man istället vattna jorden med en del avkok från åkerfräken till tio delar vatten. 

Är det någon som vet? Som har provat?

Stockrosrost

Jag trodde det var begynnande ohyra på mina stockrosor, men det är stockrosrost. Skitsvårt att bli av med enligt internet.


I kväll blir det till att ta bort alla smittade blad. Sen får jag gå ut i skogen och plocka åkerfräken för att spraya på plantorna, vilket Leva Grönt tipsar om.


I höstas lät jag bladen från stockrosorna ligga kvar i rabatten. Det var troligen mitt misstag. Runt stockrosor ska det nämligen vara rent. Helt rent.

Om inte rosten fullständigt tar över kommer jag behålla plantorna till nästa år. De smittar nämligen inte till andra blommor än till vissa malvor. Och några malvor finns inte i denna rabatt. 

Till våren gäller det att klippa ned de första bladen, sedan täcka med kompost, då ska rosten eventuellt kunna utrotas. Men det mesta jag läser på internet om stockrosrost är att det är väldigt svårt att bli av med.


Det verkar dessutom som att det har fötts någon hungrig rackare. Det enda jag hittade var en liten blå-grön larv. Tyvärr lyckades jag inte fånga den på bild, innan jag kastade bort den.

Förövrigt har jag, i dagens Plånboken i P1, gjort ett inslag om miljömärkning av snittblommor och plantor.

söndag 27 maj 2012

Fågelbad

Fågelbadet, det får stå kvar ändå. Trots att det kommer bli geggigt och jag troligtvis kommer att trampa på det. Men det är ju så fint med den blå färgen till det bruna.

Spindelbo


Först ser det bara ut som en grön liten prick... 


... sen kommer man lite närmare...


... och då ser man att någon faktiskt bestämt sig för att bo där.

Nu har jag skavsår i händerna efter hammaren. I helgen har vi byggt friggebod.

fredag 25 maj 2012

Täckbark - snart i mål

Jag hinner fixa lite på odlingsplatsen medan vi gräver för friggeboden, som är prio 1 just nu.
Täckbarken jag har köpt har för fin struktur. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att köpa tre säckar till med samma struktur och sen lägga på ett grövre lager på det.


 
Den lilla frågan just nu är om fågelbadet ska få stå kvar i mitten. Onekligen något opraktiskt att ha den där, men vädligt fint, tycker jag. Vad säger ni?


Jag har grävt och vänt på all jord. Sedan har jag lagt på barkduk, stuckit ner ett kantjärn runt hela platsen och täckt duken med täckbark.

I går kväll rensade jag bort skotten i rabatten och fick ihop till en hel kvällsallad, med hemlig smak av morötter och rödbetor.

måndag 21 maj 2012

Täckbark

Vad har ni för erfarenhet av täckbark? Jag ska lägga ut runt pallkragarna men har köpt med för fin fraktion. Jag vill ha tallbark i stora bitar, är det någon om vet något bra?

lördag 19 maj 2012

Komposttömning


Äntligen är det gjort! Jag har tömt matkomposten. Oj, vad jag har dragit ut på detta. Men nu har jag fin jord i mina rabatter och lite på trädgårdskomposten också.


Jättedaggkåpa, Alchemilla Mollis



torsdag 10 maj 2012

Täckbark och odlinglådor

Jag har börjat vända på och täcka över gräset runt odlingslådorna. Det har börjat växa in så förbaskat mycket gräs i lådorna nämligen. Meningen är att det ska ligga täckbark på den svarta duken, för att hålla borta ogräs. Jag har valt bark, inte för att det är så fantastiskt snyggt utan för att jag på sikt, när barnen är större och det finns mer tid, ska ta bort lådorna (inklusive sandlådna med lock) och göra friland av ytan. Då är det bra att inte ha grus i vägen, tänker jag.

Jag konsulterade André Strömqvist om detta på trädgårdsmässan. Och vi kom fram till att bark är bäst för ändamålet. Det var han som tipsade om att vända på gräset, vilket jag nu gör på kvällarna. Det är ju väldigt tungt, trots liten yta. Än har jag inte bestämt var jag ska dra gränsen för barken till höger i bild. Vad tror ni? Ska jag fortsätta i en rät linje, eller ska jag dra den vid betongplattorna som en våg?

Trädgården klockan 06:00 i morse, från barnens fönster.
Än har jag inte bestämt var jag ska dra gränsen för barken till höger i bild. Vad tror ni? Ska jag fortsätta i en rät linje, eller ska jag dra den vid betongplattorna som en våg?

onsdag 9 maj 2012

Julros

Nu är det knas i rabatten. Varför blommar den här raringen nu, borde inte den blommat i november, eller januari eller så?

Julros, Helleborus niger Ranuculaceae

lördag 5 maj 2012

Späda rabarber och nässlor - skattjakt

Jag hittade en skatt under krukan i trädgården...


... i morgon blir det kanske årets första paj till efterrätt.

Sen gick jag en sväng till skogen och plockade några små söta nässlor jag spanat in. Väl hemma igen mixade jag min första nässelsmoothie. Det var ju gott.