torsdag 30 september 2010

En uppfylld dröm

En fin vän kom över. Vi gick ut bakom huset för att titta hur det stod till med växtkraften i skogen. Det sägs ju att det är ett svampår, och visst fasen är det svampår!Skvallraren räcker 800 meter, så långt gick vi aldrig. Lille V. låg och sov förmiddag i huset. Och jag och vännen fyllde korgen på bara en timma. Vi fick se upp var vi satte våra fötter.


När vi drömde om huset, stora A och jag, brukade jag skoja om att jag skulle stå vid tomtkanten och kasta kantareller över axeln och han med stekpannan på altanen och ta emot. Visst är det nästan möjligt.

tisdag 14 september 2010

Jag tänker framåt


Tulpan, Tulipa, ‘Sweet love’
(bild från Jennys Från och sånt)

Jag väntar på post från www.fron-och-sant.se, här ska snart stoppas lökar i jorden. Jag tror att just tulpanerna kommer att bli väldigt fina framför huset med den grå fasaden. Det kommer några andra lökar med posten också:
Lupin 'Russel white'
Balkansippa - Anemone blanda 'Blue Shades'
Narcissus 'White marvel'
Tulipa ‘Sweet love’

måndag 6 september 2010

Anlägga rabatt: svett men inga tårar

Solhatt, Echinacea purpurea
Vi anlade en rabatt i söndags, jag och lille A. Det tog hela dagen. Lille A kom och gick lite som han ville förstås och var egentligen inte till så stor hjälp, mest trevligt sällskap.

Den befintliga jorden i rabatten, som byggföretaget lagt på plats, är mestadels hårt packad lera. Jag svettades som ett djur då jag gav mig på att luckra upp och blanda ut den med sex 50 liters påsar med kogödsel.

Spetsmössa, Tiarella hybrid

Höstanemon, Anemone hybrida, Köning Charlotte

Alunrot, Heucheara, Marvelous MarbleTanken är att rabatten ska blomma hela säsongen, så när som på våren. Alunroten och spetmössan kommer först i juni- juli, därpå följer solhatten som börjar i juli och blommar in i september. Anemonen kommer i augusti-oktober. Ambitionen är också att så lite ettåriga växter i rabatten, som fyller ut och förlänger blomningen.

Jag har inte stuckit ner några lökar i rabatten. Lökarna har jag satt i den kommande gräsmattan där äppelträdet står. Där ska snödroppar, Galanthus, blomma ikapp med vit pärlhyasint, Muscari.

onsdag 1 september 2010

Mjöldagg: - Hur står det till här då?

Nu har jag slarvat med flis i komposten så nu är flugorna tillbaka. Mindre, dock inte färre, den här gången. Det finns en stor hög med sågspån från en gammal fälld gran lite längre ner på gatan. Av ren slapphet har jag inte orkat mig dit, men nu är det sannerligen dags. Flugorna ska väck!

Något jag inte förstår mig på är detta: Varför har kaprifolen blivit grå?
Då jag googlar på "grå kaprifol" kommer jag fram till att det troligen är mjöldagg. Åtgärdas genom att plocka bort alla blad som trillat av och genom att strö aska runt kaprifolens rötter. Jag ska genast gå över till grannen som har öppen spis och tigga aska!Man kan också spruta plantan med bikarbonat. Så nu ska jag dessutom gräva i kökslådan efter bakpulvret.Mjöldagg angriper växterna vid stora temperaturväxlingar. Och det kan man ju verkligen säga om den här sommaren. Från +30 till +15 samma dygn har inte varit helt ovanligt här.